Roliga fakta om arbetslivet

Visste du? Det finns några slumpmässiga och roliga fakta om arbetslivet som du kan läsa här.

Måndag är den vanligaste sjukdagen. Förutom i Australien!  Australiens vanligaste sjukdag är tisdagen!

Fredagar är den minst sannolika sjukdagen. Människor är mycket gladare och mer benägna att fullgöra sina plikter på en fredag.

Om du arbetar 40 timmar i veckan upp till 65 år kommer du att arbeta drygt 90 000 timmar under din livstid.

Leonardo Da Vinci är krediterad för att ha skrivit det första CV:t.

80 % procent av jobben får man genom nätverk.

Den industriella revolutionen gjorde det möjligt för människor att arbeta längre och året runt. arbetet dikterades inte längre av årstider och naturligt ljus!

Abraham Lincoln var den 16:e presidenten i USA (1861-1865). Han var självutbildad. Han hade ingen examen.

I länder runt om i världen varierar arbetsveckan mellan 40-44 timmar per vecka, men vissa länder har en bra inställning till balans mellan arbete och privatliv!

Italien har den bästa balansen mellan arbete och privatliv, enligt OECD, med endast 3 % av de anställda som arbetar mer än 50 timmar per vecka.

I Frankrike är den genomsnittliga arbetsveckan 35 timmar, Nederländerna har den kortaste arbetsveckan i världen med 29 timmar per vecka.

Tyvärr bor och arbetar många invånare i Nordkorea i arbetsläger och arbetar över 112 timmar per vecka!

I Japan är den genomsnittliga arbetsveckan 60-70 timmar. Många japeneser faller döda på jobbet som ett resultat. Detta är känt som "Karoshi". Varje år lider över 10 000 japeneser av "Karoshi"

Den längsta karriären i samma företag är 84 år och 9 dagar och uppnåddes av Walter Orthmann (f. 1922, Brasilien), som började arbeta på Industrias Renaux S.A. den 17 januari 1938 och fortsätter att arbeta på företaget, vilket är nu kallad RenauxView, i Brusque, Santa Catarina, Brasilien, från och med den 26 januari 2022.

Drottning Elizabeth II var en utbildad mekaniker. När hon var 16 år började drottningen den brittiska arbetsförmedlingen på Labour Exchange och lärde sig grunderna i lastbilsreparationer.

Människor är inte de enda som arbetar. Vissa djur är också hårt arbetande! Arbetarbin lämnar bikupan när de är ungefär två veckor gamla. De blir födosökare som flyger omkring upp till fem kilometer från kupan på jakt efter nektar och pollen. Varje resa tar ungefär en timme och de genomför vanligtvis tio resor om dagen, vilket gör det till en väldigt lång arbetsdag på 10 timmar!

Ordet "chef" är nederländska och betyder "en mästare"
Ordet "anställa" är latin och betyder "omsluta, involvera, associera"
Ordet "arbete" betyder "werg" som betyder "att göra"

När ett föremål väl är arkiverat finns det en 98 % chans att det aldrig kommer att se dagens ljus igen.

En genomsnittlig kontorsarbetare spenderar 50 minuter om dagen på att leta efter förlorade filer och andra föremål. Det är nästan en timme om dagen!

Multitasking på jobbet kan sänka en persons IQ med tio poäng, vilket motsvarar brist på sömn eller att ta droger.

Folk är mer kreativa i duschen. Att ta en varm dusch ökar dopaminflödet som gör oss mer kreativa. Vi kanske borde installera duschar på jobbet!

När kontorstemperaturen är låg (20 grader) gör anställda 44 % fler fel och är mindre produktiva än när temperaturen är varmare (25 grader).

Anställda som har mer kontroll över layouten och designen av sin arbetsyta är friskare och gladare på kontoret.

En kockmössa har 100 veck. Tydligen är det tänkt att representera de 100 sätten du kan laga ett ägg på!

McDonald's har 1,7 miljoner anställda över hela världen

Ett av de sämsta jobben i världen - Sewer Swimmer! I Mexico City underhålls avloppssystemet av en grupp arbetare som måste dyka igenom mänskligt avfall, djurkroppar och skräp för att utföra reparationer.

25 Jan 2023